11/10/13Gisteren was het dan zover. De dag waarop de winnaars van de 101karakters ontwerp-wedstrijd hun eigenste Piet Hein Eek kastje mochten verven. De dag zou om tien uur starten, dus ik moest vroeg uit de veren om bijtijds acte de presence te geven in het atelier van 'the man himself'. Eindhoven ligt niet bepaald om de hoek, dus ik reed heel knus, met een vanilla latte in de knuist, in het donker richting eindbestemming.
Eenmaal daar ontmoette ik andere winnaars en bespraken we onze, vermoedelijk, creatieve achtergrond en uiteraard het ontwerp van het kastje. Over deze winactie heeft niemand licht gedacht. Bloedje fanatiek bleek iedereen te zijn geweest bij het tot stand komen van het eigen ontwerp. Na een korte toespraak van Piet Hein, de directrice van Histor en een trend-deskundige op kleurgebied, was het tijd om ons naar het atelier te begeven. Daar stonden alle kastjes, voorzien van basislaag/opzet, keurig in een lange, strakke rij. De kleuren en uiteenlopende dessins maakte deze strakke opstelling weer speels en feestelijk.

Ik was reuze-nieuwsgierig naar mijn kastje, die evenals de andere kastjes, al voorzien was van een groot deel van het patroon. Het hele kastje beschilderen zou in de gegeven tijd namelijk niet lukken. Met mijn nummertje in de hand was ik hevig op zoek naar mijn driekhoekjes-kastje. Ik was de rij al drie keer afgelopen, maar kon hem er niet tussen vinden. Toen ik maar keurig de nummers afliep stuitte ik op een zoet-roze kastje met enkele stippen en strepen. Ai... Hier ging iets mis. Ze hadden de verkeerde inzending meegenomen naar het atelier. Ik had twee ontwerpen gemaakt, maar kon met een van de twee meedingen in de actie. Ik ging voor het ontwerp met de driehoekjes, zond deze extra na en won ook met dit patroon. Toen er echter een uitdraai werd gemaakt van alle kastjes, bleek mijn 'verkeerde' inzending het naar de werkbank te hebben gehaald.
Jammer-de-bammer, maar kan gebeuren. Stiekem baalde ik wel. Want ook het onjuiste ontwerp wat ik eerder maakte leek niks op wat er voor me stond. Een heel lieflijk kastje hoor, echt... Maar gewoon niet 'mij'. Ik vond het zonde om dit exemplaar af te schilderen met het idee dat er thuis als de wiedeweerga een schuurmachine overheen zou razen en besloot mijn situatie voor te leggen aan rondwandelende crew.
Ik kreeg een vers en blanco kastje zodat ik opnieuw kon beginnen. Ditmaal proberend mijn correcte patroon op het kastje te krijgen, waar eigenlijk al geen tijd meer voor was. Ik heb een vergelijkbaar patroon op een kastdeurtje aangebracht met de kleuren ( zie bovenstaande foto's ) die bedoeld waren voor het andere kastje. Geen probleem, ik heb een zwak voor de combinatie roze-geel-zwart. Mijn vent echter wat minder en ik had daar in het eigenlijke ontwerp rekening mee gehouden. Soit. Ik had het immers gewonnen.
Ondanks het misverstand ben ik vreselijk blij dat ik dit heb mogen winnen. Het kastjes-design is simpel, licht en strak, ik vind 'm te gek! Daarnaast was het werken in deze omgeving fantastisch. Leuk om zij aan zij te staan met mensen die op creatief gebied hun neus in een soortgelijke richting hebben staan en om te zien hoe zij invulling gaven aan deze wedstrijd.

Extra leuk was het ontmoeten van mensen die ik 'ken' van Instagram. Leuk om een gezicht te zien achter die kleine polaroid-achtige fotootjes en eens fysiek kennis te maken. Wat een lieve, creatieve en zachtaardige dame! Je weet wie je bent, haha.

Moe-geschilderd keerde ik aan het einde van de dag huiswaarts waar mijn lieve meneer en meisje met smart op mij wachtten ( ik ben namelijk niet zo vaak en zo lang van huppel ). Kijkend naar de speelgoed-ontploffing in de huiskamer kreeg ik het lumineuze idee om het kastje te dopen als speelgoed-opberg-unit voor Thirza. Het is perfect van formaat en past, als het goed is, precies op die plek in de woonkamer waar het nu een kleine chaos van hout, plastic en pluche is. Bingo!

Van de week komt het kastje richting onze stulp, waar ik het af zal schilderen. Ik denk dat ik het geschilderde deurtje toch opschuur en een ingenieus sjabloon maak om het  geometrische patroon op de deurtjes aan te brengen. Leuk kinderlampje er op en een niet-breekbaar vaasje met een plastic blommetje en het kastje voor onze mini is klaar om gevuld te worden met haar frutsels. En mijn breigaren. Want die zoeken ook nog een onderkomen.

1 comment:

 1. Superleuk geschreven, echt een talent ben jij hoor!! En niet alleen in schrijven, ook in schilderen... En volgens mij heb jij nog vele andere talenten, for example... wat ziet je huis er toch prachtig uit... En wat maak je toch geweldige foto's... Echt.

  Zoals je ziet vind ik jou ook heel lief, hihi, nu maar hopen dat je het over mij had hierboven ;-)

  Enne het kastje toch maar onder de poster, erg leuk! Er komt vast nog iets anders voor het speelgoed van Thirza :-)

  Oh enne, ik heb wat reclame voor je gemaakt op mijn blog, want ik snap niet waarom het hier zo rustig is, je verdiend meer aandacht!! :-)

  Xx

  ReplyDelete