11/1/13




Wat kan experimenteren met voedsel toch verrassende resultaten opleveren. Ik heb me ingelezen over het fenomeen 'natural foodcoloring'. In plaats van lekker makkelijk chemische kleurstoffen kopen, die bomvol E-nummers en dubieuze stofjes zitten, zelf kleurstof maken uit groente- en fruitsoorten die van nature veel kleur afgeven. Je weet wel, die groente-soorten die je je kind liever niet voorschotelt omdat je dan permanente vlekken op kleding en meubels kunt verwachten. Groente- en fruit zoals bietjes, spinazie, granaatappel, rode kool, wortel, aardbei etc. Knappe huisvrouw als je met die vlekken besmeurde kleding weer spik en span krijgt. Om maar te zwijgen over de bank. Hoewel je voor laatstgenoemde niet zozeer over een kind hoeft te beschikken - hier gooide mijn meneer laatst een bak pindasaus over het zitvlak van onze knetterdure bank -. Omdat ik binnenkort een evenement te organiseren heb waar de kleur roze de boventoon moet voeren, ben ik hevig in de weer hapjes, sapjes en wat al niet meer te bedenken. Allemaal voorzien van roze glansje. En omdat mijn voorgenomen baksels al voldoende zoetigheid bevatten, leek het mij verstandig om de chemische meuk te skippen. Ik maakte kleurstof uit het sap van bietjes. Een intensere rood/roze had ik me niet in een flesje voor kunnen stellen. Bovendien is het bijzonder simpel om een kommetje natuur-verf te creëren. Kook in stukken gehakte bieten ( rauw of al voorgekookt ) tot ze lekker zacht zijn ( en je ze linea recta in de blender tot pulp kunt vermalen voor baby of kind ). Hier pruttelde het geheel zo'n dertig minuten. Giet af en doe je knalrood-roze 'water' terug in de pan met een scheut azijn ( om de kleur te fixeren en mooi fel te houden ). Ik heb het zwikkie nog een half uur door laten pruttelen om het een beetje in te koken. Bewaar het gekoeld tot je het gaat gebruiken. Easy does it. Niks geen enge stofjes in mijn eten.  Hoe ik het heb gebruikt laat ik binnenkort in een verse blogpost zien. Zuurstokroze-plaatjes, reken daar maar op!
Verder was het vandaag zo'n dag om van onder tot boven je huis te boenen. Met dochter in mijn kielzog zelfs de voegen van de douche staan te bewerken. Zo'n klusje wat je eindeloos uitstelt omdat het smerig en veel te hard zwoegen is. Maar het moest echt gebeuren, want we wonen hier nu bijna drie maanden, maar hadden geen kans gezien om die verkleurde voegen van de vorige bewoners te ontdoen van kalk, schimmel en wat al niet meer. Zoals ik het omschrijf is het ietwat overdreven hoor. Bovendien heeft de vorige bewoonster het huis bijna smetvrees-schoon achtergelaten. We hebben geen klagen. Maar voor de mooi was dit echt een dikke 'to-do'. 
En omdat het buiten onguur en regenachtig is, brei ik, terwijl dochter slaapt, een sjaal op een rechte brei-loom. Oefening baart kunst. Nooit gedacht dat ik aan de vooravond zou staan van the real deal die ik nu vol goede moed durf aan te gaan: breien op pennen! 

Ik ga een druk maar gezellig weekend tegemoet. Ik ga mijn gekleurde experimenten nuttigen, moet een flink stuk rijden voor een fotoshoot van een moeder en zoon, zusje komt oppassen en eten en ik wil het kleine ding nu echt eens kennis laten maken met mijn toevluchtsoord - de zee -. Gaan jullie ook zo'n fijn weekend tegemoet? 

1 comment:

  1. Je hebt een leuk weekend voor de boeg! Hier vallen de plannen een beetje in duigen omdat Sam ziek is. Ach ja, kan gebeuren hè!

    ReplyDelete