3/21/14

Ze heeft ons de halve nacht wakker gehouden met onverklaarbaar verdriet. Ze had haar natje, droogje en mama dichtbij, maar bleef af en aan jengelen. In plaats van toegeven aan eten en drinken 's nachts ( want ze eet als een bootwerker op de dag ), proberen we zo veel mogelijk te troosten op haar kamertje. Al dan niet gewiegd in onze armen, valt ze vaak gelijk tevreden in slaap, om na het terugleggen weer wakker te worden. Maar mijn meneer was het rond een uur of vier beu. Ik neem het hem niet kwalijk, soms wil je gewoon zo snel mogelijk weer in die heerlijke en broodnodige diepe slaap komen. Hij spurtte naar beneden voor een dikke fles warme melk. Uiteraard verslond ze die in no-time en ging toen tevreden slapen.
Met een lege buik kun je niet slapen, dat vind ik zeer begrijpelijk, maar ik wil voorkomen dat ze 's nachts uit gewenning wakker wordt omdat haar lijfje denkt: 'vier uur, flesje melk' ( zoals het welbekende 'vier uur cup-a-soup', maar dan de andere vier uur ).
En aangezien we nu al een goeie maand rommelen 's nachts, ben ik de wanhoop lichtelijk nabij. We hopen dat haar biologische klokje een betere draad oppakt als we de klok vooruit zetten straks.

Maar bovenstaande was bij wijze van intro, want hoe kwaad de nachten ook zijn, overdag is ze een engel met een scherp dreumes-randje. Ze slaapt, ze eet, ze speelt en knuffelt alsof het haar lieve lust is. Maar ze is ook geregeld gefrustreerd en is haar en onze grenzen aan het aftasten. En dat laatste gaat gepaard met wat stampvoeterij. Kort, maar krachtig. Geen oeverloos gejengel, gekrijs, geknijp en gebijt. Even stampen, dikke tranen en weer door.
Haar wandel-vaardigheden heeft ze verfijnd en haar mogelijkheden zijn voor nu oneindig. We wandelen zo nu  en dan een blokje om zonder daarbij de wagen nodig te hebben. Ze loopt met een strak, gefocust smoeltje de paden op en de lanen in. Handje-vast is daarbij voor baby's.

En dat eigenwijze, vastberaden en ietwat fanatieke bekje brengt me iedere keer weer in vervoering. Vlinders in mijn buik. Verliefd op mijn eigen kind en al haar grillen. Sommige dagen zijn loodzwaar, maar toch kijk ik iedere dag weer naar haar uit. Dat zal moeder natuur wel zo bedacht hebben.

I am your parent, you are my child
I am your quiet place, you are my wild

- Maryann Cusimano -

Kindjes is een project gebaseerd op de prachtige plaatjes van Zilverblauw's Anki en You are my wild. 


No comments:

Post a Comment